Domowe sposoby na zaparcia u osób starszych - nasze rady!
8 września 2022
Pożywne i zdrowe posiłki dodają sił w okresie rekonwalescencji. Przede wszystkim wprowadzają starszą osobę w dobry nastrój. Czas spożywania pokarmów to dla opiekuna również okazja do wymiany doświadczeń kulinarnych z podopiecznym. Można je wykorzystać oczywiście w dalszej opiece. Kuchnia niemiecka zdecydowanie różni się od polskiej, dlatego co należy podawać seniorowi?
Kuchnia niemiecka pod wieloma względami podobna jest do polskiej. Seniorzy często chwalą sobie posiłki serwowane przez polskie opiekunki. Niemniej jednak istnieje kilka lokalnych potraw, które warto przygotowywać w domach. Oczywiście, jeśli tylko zdrowie seniora na to pozwala.
Potrawy niemieckie są bardzo zróżnicowane i pełne sycących i tłustych dań, chociaż nie jest to regułą. Wiele zależy do tego, w jakim landzie opiekunka się znajduje. Na zachodzie kraju przy granicy z Francją więcej jest jednak potraw warzywnych i lżejszych. Mięsne i tłuste dania dominują głównie na południu Niemiec. W północnej części kraju natomiast w jadłospisie Niemców więcej jest ryb i owoców morza. Za tradycyjne potrawy niemieckie uznaje się zupę z węgorza na rosole, golonkę z kapustą lub grochem.
Jak łatwo zauważyć kuchnia niemiecka i potrawy nie sprzyjają seniorom. Większość ciężkostrawnych potraw będziemy musieli wyeliminować z jadłospisu. Co więcej, serwować podopiecznemu na wyjątkowe okazje.
Popularne dania kuchni niemieckiej to jednogarnkowe, czyli z niemieckiego eintopf. Stanowi to podstawę obiadów za zachodnią granicą. Ich szczególnie zaletą jest łatwość wykonania i krótki czas przyrządzania. Przykładem takich potraw jest fasolka po bretońsku, gulasz warzywny lub mięsny czy nawet bigos.
Niemcy tak jak Polacy uwielbiają ziemniaki. Przygotowywanie zapiekanek z tymi warzywami, placków czy klusek to bardzo dobry pomysł. Rosół podawany w kuchni niemieckiej w tygodniu będzie postrzegany jako danie dość niecodzienne. Zupy bowiem jada się tam raczej w soboty. Potrawy charakterystyczne dla niemieckiej kuchni to:
• Kluski serowe (kässpätzle);
• golonka z kapustą;
• placki ziemniaczane i cebulowe;
• knedle;
• kiełbasa (wurst);
• pasztet z wątroby (leberkäse);
• sałatka ziemniaczana.
Kuchnia niemiecka charakteryzuje się, że na kolację jedzą tylko pieczywo, ser i wędliny. Przede wszystkim oczywiście kiełbasy. Podstawowa zasada tej kuchni brzmi, że ma być prosto i smacznie. W zależności od przyzwyczajeń. Niemcy jedzą śniadania, kolacje, które składają się z kiełbasek i pieczywa. Śniadania mogą być na słodko, czyli pieczywo z różnymi słodkimi smarowidłami. Takimi jak dżem, marmolada, serek, czy krem czekoladowy. Samo pieczywo zajmuje w kuchni niemieckiej bardzo ważne miejsce. Niemcy mają ponad 300 rodzajów pieczywa.
16 marca 2021
6 kwietnia 2021
6 kwietnia 2021
15 kwietnia 2021