Praca opiekunki na krótkie zastępstwo w Niemczech
4 sierpnia 2022
18 sierpnia 2022
Rola pożywienia w funkcjonowaniu człowieka jest niezwykle istotna. Nie tylko dostarcza organizmowi potrzebnej energii, ale także ma znaczący wpływ na zdrowie. Młodsze pokolenie może pozwolić sobie na większą elastyczność w wyborze posiłków. Seniorzy są zazwyczaj ograniczeni w swojej diecie. Co jedzą w Niemczech? Co Niemcy jedzą na kolację? Sprawdź ten artykuł, aby się dowiedzieć!
Strudel, Eintopf czy Currywurst to tradycyjne dania kuchni niemieckiej. Są one znane większości osób, które interesują się jedzeniem. Kuchnia niemiecka nie ogranicza się do mięs, wędlin i kalorycznych deserów. Zupy w kuchni niemieckiej są dość popularne wśród Niemców. Zupa z węgorza jest ulubioną, z jabłkami, gruszkami i wędzonymi morelami. W kuchni niemieckiej popularna jest również zupa z soczewicy i zupa cebulowa z ptysiami. Popularna jest również zupa bawarska, zupa piwna i krupnik (z suszonymi śliwkami). Na wschodzie mieszkańcy lubią także ukraińską zupę z kiełbasą, soliankę. Zupa ma pikantny smak.
W Niemczech pojawiły się pierwsze hamburgery. Hamburg był miejscem, w którym przez wiele lat przygotowywano płaskie placki mięsne. W rzeczywistości nie były one podawane z bułką. Ostateczna wersja dania powstała dopiero po wielu kulinarnych eksperymentach. Kotlet jest daniem niemieckim, ale baza, która jest oryginałem, została wynaleziona w Niemczech. Niemcy delektują się również świeżymi krabami z Morza Północnego. Kraby są dostępne na surowo, pieczone lub w dodatkach do sałatek.
Niemieckie kolacje charakteryzują się chlebem i kiełbaskami. W Niemczech chleb jest główną częścią diety. Niemcy są domem dla ponad 300 różnych rodzajów chleba. Musisz dowiedzieć się, jaki rodzaj chleba lub bułek preferuje Twój senior.
W kuchni niemieckiej dominują przede wszystkim dania mięsne, a także pożywne przepisy jednogarnkowe. Najczęściej jako dodatek podawane są ziemniaki. Można zauważyć, że Niemcy jedzą mniej warzyw. Ten trend zaczyna się zmieniać. W młodszych pokoleniach warzywa są bardziej powszechne w diecie. Jednak dla starszego pokolenia nie jest zaskakujące znalezienie posiłku bez warzyw.
Tradycyjna kuchnia niemiecka obejmuje dania, o których rzadko się słyszy. Należą do nich biała kiełbasa z kapustą, golonka w piwie czy pieczeń bawarska. Leberknodelsuppe to jedna z potraw, których możesz nie znać. Maultaschen to niemieckie pierogi nadziewane wędzonym szpinakiem i boczkiem oraz klopsiki z bułki tartej i wątróbki. Eintopf, danie podobne do pieczonej fasoli, ale wykonane z zielonej fasoli, jest również dostępne. Himmel und Erde to kaszanka podawana z tłuczonymi ziemniakami i jabłkami. Sałatka ziemniaczana jest popularnym niemieckim daniem.
16 marca 2021
6 kwietnia 2021
6 kwietnia 2021
15 kwietnia 2021