Rola pożywienia w funkcjonowaniu człowieka jest niezwykle istotna. Nie tylko dostarcza organizmowi potrzebnej energii, ale także ma znaczący wpływ na zdrowie. Młodsze pokolenie może pozwolić sobie na większą elastyczność w wyborze posiłków. Seniorzy są zazwyczaj ograniczeni w swojej diecie. Co jedzą w Niemczech? Co Niemcy jedzą na kolację? Sprawdź ten artykuł, aby się dowiedzieć!

 
Kuchnia niemiecka: ciekawostki i potrawy 

Strudel, Eintopf czy Currywurst to tradycyjne dania kuchni niemieckiej. Są one znane większości osób, które interesują się jedzeniem. Kuchnia niemiecka nie ogranicza się do mięs, wędlin i kalorycznych deserów. Zupy w kuchni niemieckiej są dość popularne wśród Niemców. Zupa z węgorza jest ulubioną, z jabłkami, gruszkami i wędzonymi morelami. W kuchni niemieckiej popularna jest również zupa z soczewicy i zupa cebulowa z ptysiami. Popularna jest również zupa bawarska, zupa piwna i krupnik (z suszonymi śliwkami). Na wschodzie mieszkańcy lubią także ukraińską zupę z kiełbasą, soliankę. Zupa ma pikantny smak.


W Niemczech pojawiły się pierwsze hamburgery. Hamburg był miejscem, w którym przez wiele lat przygotowywano płaskie placki mięsne. W rzeczywistości nie były one podawane z bułką. Ostateczna wersja dania powstała dopiero po wielu kulinarnych eksperymentach. Kotlet jest daniem niemieckim, ale baza, która jest oryginałem, została wynaleziona w Niemczech. Niemcy delektują się również świeżymi krabami z Morza Północnego. Kraby są dostępne na surowo, pieczone lub w dodatkach do sałatek.

 
Co Niemcy jedzą na kolację i lunch?

Niemieckie kolacje charakteryzują się chlebem i kiełbaskami. W Niemczech chleb jest główną częścią diety. Niemcy są domem dla ponad 300 różnych rodzajów chleba. Musisz dowiedzieć się, jaki rodzaj chleba lub bułek preferuje Twój senior.

W kuchni niemieckiej dominują przede wszystkim dania mięsne, a także pożywne przepisy jednogarnkowe. Najczęściej jako dodatek podawane są ziemniaki. Można zauważyć, że Niemcy jedzą mniej warzyw. Ten trend zaczyna się zmieniać. W młodszych pokoleniach warzywa są bardziej powszechne w diecie. Jednak dla starszego pokolenia nie jest zaskakujące znalezienie posiłku bez warzyw.

Tradycyjna kuchnia niemiecka obejmuje dania, o których rzadko się słyszy. Należą do nich biała kiełbasa z kapustą, golonka w piwie czy pieczeń bawarska. Leberknodelsuppe to jedna z potraw, których możesz nie znać. Maultaschen to niemieckie pierogi nadziewane wędzonym szpinakiem i boczkiem oraz klopsiki z bułki tartej i wątróbki. Eintopf, danie podobne do pieczonej fasoli, ale wykonane z zielonej fasoli, jest również dostępne. Himmel und Erde to kaszanka podawana z tłuczonymi ziemniakami i jabłkami. Sałatka ziemniaczana jest popularnym niemieckim daniem.