Domowe sposoby na zaparcia u osób starszych - nasze rady!
8 września 2022
20 grudnia 2021
Dieta dla osób starszych leżących powinna być pełnowartościowa i przede wszystkim lekkostrawna. Jak wiadomo, ciężkie rzeczy mogą wpływać na organizm seniorów. Posiłki nie powinny być kaloryczne, chyba że u chorej osoby pojawią się odleżyny czy choroba gorączkowa. Jadłospis powinien składać się z pięciu posiłków w ciągu dnia. Oczywiście w tym z dwóch lekkich przekąsek. Należy także zwiększyć ilości białka oraz nabiału w diecie. Obiady powinny być gotowane na parze i bez tłuszczu.
Leczenie chorego powinno wspomagać się odpowiednią dietą dla osoby starszej. Potrawy przygotowywane dla chorych leżących muszą być płynne, jak i lekkostrawne. Z diety dla osób starszych leżących wyeliminować należy ciemne pieczywo, grube makarony i kaszę gryczaną. Można zaopatrzyć się dodatkowo w przenośne stoliki i odpowiednie naczynia. Takie elementy mogą zdecydowanie usprawnić podawanie posiłków osobie obłożnie chorej.
W przypadku pacjentów leżących konieczność stanowi menu dla seniora z lekkostrawnymi posiłkami. W takiej diecie dopuszczalne są tylko ściśle określone produkty zbożowe. Do takich należy pieczywo jasne i czerstwe, a czasem pieczywo typu graham w ograniczonej ilości. Dodatkowo podawać można w jadłospisie dla seniora sucharki, drobne kasze, ryż i drobne makarony. Dobór produktów najlepiej jest omawiać z lekarzem lub wykwalifikowanym dietetykiem. Wobec tego, jakie są produkty zakazane?
• pieczywo razowe żytnie i pszenne,
• grube kasze, czyli pęczak, gryczana,
• grube makarony,
• każde pieczywo świeże,
• rogaliki francuskie.
Przyczyną braku apetytu u osób starszych jest nieprawidłowa higiena jedzenia. Wszelkie odmawianie posiłków, na przykład z powodu braku odczuwania łaknienia. Brak systematyczności odnoszącej się do godziny podawania posiłków. Problemem jest także powtarzanie tych samych błędów żywieniowych i dlatego starsza osoba nie chce jeść. Przykładem może być, chociażby spożywanie dużej ilości słodyczy, żywności przetworzonej czy ciężkostrawnych posiłków.
Może to powodować problemy ze strony układu pokarmowego jak wrzody, zaparcia, wzdęcia czy bóle brzuszne. Przez to niestety senior nie chce jeść i się głodzi. Inną przyczyną braku apetytu może być niedobór substancji odpowiadających za łaknienie jak cynk. Osoby starsze mogą mieć problem z gryzieniem i połykaniem pokarmu. Cierpią na zaburzenia smaku i zapachu, co też może je zniechęcać do jedzenia.
Należy pamiętać, że u dorosłych osób, które nie są aktywna fizycznie, zmniejsza się zapotrzebowanie energetyczne. Jest ono uzależnione nie tylko od wieku, wzrostu, płci, ale niestety i wagi seniora. Zapotrzebowanie kaloryczne osoby leżącej wynosi 1500-1900 kcal u kobiet i 1700-2000 kcal u mężczyzn.
Menu dla seniora to 5 posiłków dziennie. Najlepiej jeść oczywiście o stałych porach, a kolacja nie później niż 19:00. Potrawy powinny być przede wszystkim ciepłe, ale nie gorące, płynne lub półpłynne. Wszystkie składniki muszą być miękkie i na pewno dobrze dogotowane.
Warto zwrócić uwagę na naczynia. Podając posiłek dla seniora, naczynia powinny być wygodne. Przede wszystkim podzielone na części talerze z melaminy i kubki z dziobkiem. Pod talerz warto podłożyć matę antypoślizgową, aby nie przesuwał się po tacy czy stoliku. Czasami można także wykorzystać catering dietetyczny chorej osoby leżącej.
16 marca 2021
6 kwietnia 2021
6 kwietnia 2021
15 kwietnia 2021