Praca w Niemczech – o czym należy pamiętać przed wyjazdem

umowa

Wiele spraw łatwiej nam będzie załatwić w Polsce, jeszcze zanim wyruszymy do pracy w Niemczech.

Przed wyjazdem

Niezależnie od tego, czy znaleźliśmy pracę w Niemczech, czy zamierzamy jej szukać po przyjeździe, powinniśmy mieć ze sobą przetłumaczone na język niemiecki wszelkie niezbędne dokumenty oraz zapewnione miejsce pobytu. Sprawdźmy też, czy dopełniliśmy wszystkich formalności związanych z pracą, miejscem zamieszkania, wyjazdem. Na wyjazd do Niemiec bez zapewnionego miejsca pracy, można zdecydować się tylko w nielicznych wypadkach. Na przykład, gdy mieszka tam nasza rodzina lub znajomi i zapewnią nam miejsce do zamieszkania. Musimy się jednak liczyć z tym, że nieprędko znajdziemy pracę. Na miejscu możemy korzystać z pomocy z Agencji Pośrednictwa Pracy, zarówno tych niemieckich, jak i polskich.  Pamiętajmy o tym, że na rynku działają nielegalne agencje, więc weryfikujmy je, zanim cokolwiek podpiszemy lub zapłacimy.

Jakie dokumenty będą potrzebne?

Jeśli już zakończyliśmy formalności związane z ofertą pracy w Niemczech, to powinniśmy skompletować niezbędne dokumenty. Przede wszystkim te, które poświadczają nasze kwalifikacje, doświadczenie zawodowe oraz przyznające nam określone uprawnienia. Dokumenty związane z wykształceniem często sprawiają sporo problemów, bo nie wystarczy, by były one przetłumaczone, muszą być jeszcze uznane przez drugą stronę. W tym celu musimy się zwrócić do Ministerstwa Edukacji, z prośbą o uznanie posiadanych dyplomów. Nie zapominajmy, że musimy je przetłumaczyć na język niemiecki. Nie zapominajmy także o dokumentach typu prawo jazdy, czy poświadczenie ubezpieczenia. Poza dokumentami nie zapominajmy o tym, że potrzebujemy gotówki na start i telefonu z roamingiem, by móc się kontaktować z bliskimi.

Jesteśmy w Niemczech i co teraz?

Jako osoba, która podejmuje się pracy w Niemczech, musimy pamiętać o tym, że konieczna będzie wizyta w urzędzie, gdzie będziemy musieli dopełnić formalności związanych z naszym meldunkiem. Obowiązuje on wszystkich, którzy przebywają dłużej niż 7 dni na terenie Niemiec. Jeśli zostajemy dłużej niż trzy miesiące, powinniśmy się postarać o pozwolenie na pobyt. Jeśli szukamy pracy, będąc już w Niemczech, to powinniśmy się udać do Arbeitsamt i zarejestrować się, jako osoba bezrobotna. Po załatwieniu formalności, można podjąć legalnie pracę i podpisać umowę z pracodawcą. Szukanie pracy bez znajomości języka w Niemczech nie jest możliwe na własną rękę, lepiej jeszcze w Polsce znaleźć odpowiednią ofertę pracy w Niemczech i ustalić z pracodawcą wszystkie warunki naszego pobytu oraz pracy.